Nedávno jsme na Apfel.cz připravili novou platební metodu – platbu kryptoměnami. Chtěli by jste si vyzkoušet jaké to je platit kryptoměnou, ale nevíte jak na to? Nevadí, postupně Vás provedeme všemi kroky nezbytnými k jejich používání! Začneme nákupem.

Localbitcoins

Localbitcoins funguje jako decentralizované tržiště, které lidem umožňuje přímý obchod s Bitcoinem. Když navštívíte jejich stránku poprvé, jste uvítáni možností zadarmo se zaregistrovat.

Potom, co si účet založíte, můžete začít vyhledávat prodejce Bitcoinu v okolí. Tato stránka vám nabídne velké množství hledacích metod, mezi nimi třeba přes prodejcovu adresu, přes přijatelné platební metody, či verifikační podmínky.

Když vyhledáváte, objeví se vám množství možných prodejců, u nichž si můžete dohledat jejich obchodní historii nebo reputaci, můžete je také
kontaktovat přímo.

Pro zahájení nákupu stačí pouze kliknout na tlačíko „Buy“. Tím se vám umožní dokončit koupi Bitcoinu od prodejce. Než však nakoupíte, je třeba potvrdit dané množství, které si přejete koupit a vaši platební metodu, jak si přejete Bitcoin přijmout.

Celý tento proces je poměrně jednoduchý.

Localbitcoins je odzkoušená a důvěryhodná metoda obchodu s Bitcoinem, kterou Bitcoin komunita přijala za svou. Stránka se pokouší udržet decentralizovaného ducha Bitcoinu a zaplňuje jistou důležitou část kryptoměnnového ekosystému.

Coinbase

Uživatelsky asi nejpříjemnější burza, kam si můžete pro coiny dojít. Ovládání je jednoduché, k nákupu vám stačí mobilní aplikace. Do Coinbase můžete posílat buď dolary, nebo eura. Pro nás jsou jednodušší eura, protože české banky standartně poskytují platby v eurech z jakéhokoliv účtu.
Při návštěvě stránky se můžeme zdarma registrovat

Po registraci se můžeme přihlásit a provedeme ověření, které po nás požadují.
Pro nákup nejdříve musíme ověřit svou identitu: Klikneme na „Buy/sell“ v hlavní nabídce, poté na „Add a Payment Method“

Zde na nás vyskočí, zdali chcete jako platební metodu zvolit kredtiní kartu nebo bankovní účet. Výhoda platební karty je možnost okamžité platby, ale platební limit je zpočátku omezen na 325 EUR týdně.

Poté na nás vyskočí ověření totožnosti. Pro ověření totožnosti je nejprve třeba zvolit typ dokladu – např. pas a dále vyfotit jeho hlavní stránku a v dalším kroku si udělat selfie. Ověření nějaký čas trvá, v závislosti na momentálním zájmu nových uživatelů. Po ověření totožnosi konečně můžeme přejít k nákupu Bitcoinu.

V horní menu zvolite „Buy/Sell“ a v záložce „Buy“ vyberete kryptoměnu, kterou chcete nakupovat. Aktuální kurzy jsou zde přehledně zobrazeny.Ze seznamu si zvolíte platební metodu a dole určíte částku – buď počet EUR, které chcete utratit nebo počet BTC, které chcete zakoupit. Vpravo hned vidíte poplatky a celkovou cenu. Po kliknutí na velké modré tlačítko „Buy“ dole musíte platbu potvrdit v dalším kroku kliknutím na tlačítko „Confirm Buy“ a následně ještě potvrdit platbu kartou 3D secure (v závislosti na vaší bance). Po provedení transakce je částka okamžitě připsána do interní Coinbase peněženky, která je přístupná z hlavního menu pod položkou“Accounts“

BTC bankomat

Jedná se v podstatě o automatizované směnárny mezi hotovostí a kryptoměnou. Automat je propojený s burzou příslušné digitální měny a na dálku na ní pro zákazníka nakupuje, nebo prodává. Automat se zákazníkem komunikuje prostřednictvím dotykové obrazovky a čtečky (kamery) QR kódů. Dále vždy obsahuje slot pro vkládání bankovek a u obousměrného automatu (umožňujícího nákup i prodej) se nachází ještě slot pro výdej bankovek.

Pro nákup není ani třeba mít nainstalovanou mobilní peněženku. Automat s tiskárnou umí papírovou peněženku vygenerovat na místě, případně lze nákup provést tak, že bitcoiny se odešlou v zašifrovaném souboru na zákazníkův e-mail. QR kód bitcoinové peněženky lze mít také uložený jen jako obrázek v telefonu, nebo si ho přinést jen vytištěný na papíru. Automat také nabízí odkazy pro instalaci ověřených peněženek do mobilního telefonu, takže instalaci do telefonu lze provést i na místě v řádu sekund, maximálně minut. Odkazy jsou formou QR kódu a vedou k příslušné aplikaci v App storu nebo Google storu – dle operačního systému konkrétního telefonu.

  1. Na displeji dotykem vyberte „Nakoupit bitcoin“
  1. Zvolte limit objemu nákupu. Pro nákupy do anonymního limitu 25 tisíc Kč není třeba žádné ověření totožnosti. Pro nákupy vyšší je třeba mít u sebe pas nebo občanský průkaz.
  1. Automat vyzve k vkládání peněz. Peníze lze vkládat rovněž až do 25 tisíc Kč.
  2. Po vložení peněz tlačítkem na displayi potvrďte nákup.
  3. Nákupní požadavek z automatu je on-line odeslán na burzu a tam okamžitě vykonán.
  4. Zakoupené bitcoiny se pak během několika sekund zobrazí ve vaší peněžence.

Jedna odpověď

  1. Jsem rád že blog pořád funguje. Potřeboval bych trochu pomoc. Na stránce: https://jaknakrypto.cz/ ukazují v pár videích podstatu obchodování s bitcoinem, na co si dát pozor atd. Jelikož se vyznáte, co si o tom myslíte? Mají pravdu a dá se jim věřit? Chtěl bych na tom taky něco vydělat, ale bojím se, že bych mohl přijít i o to málo co jako student mám.
    Díky za odpověď
    Martin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.